Tuinverlichting en buitenverlichting

tuinverlichting en buitenverlichtingTuinverlichting, ook wel buitenverlichting genoemd is niet meer weg te denken uit een hedendaagse tuin. Er komen een aantal zaken kijken bij de aanleg van tuinverlichting zoals een compleet verlichtingsplan, de bedrading en de juiste buitenlamp keuze(-s). Als u de perfecte tuinverlichting wilt hebben, dan raden wij u aan om een zogeheten lichtadvies in te winnen bij een gerenomeerd bedrijf.

Van klassiek tot modern

De tuinlampen zijn te verkrijgen van klasiek tot modern. Tevens is het aanbod van verschillende soorten lampen en materialen enorm. Denk aan materialen zoals hardhout, hardsteen, RVS, koper, aluminium en kunststof. De buitenlampen worden gefabriceerd door gerenomeerde merken zoals bijvoorbeeld Hefri, Gardinox, KS verlichting, Stijnline, Olman, Cor-10, Franssen, Siemes, Royal Botania, Dexter Design, Roger Pradier, Monogram, Bobi, Safepost, Ares, Il Fanale, Prisma, Multiline, Lumax, DeltaLight,Bega Wever&Ducre, Multiline en Nyche.

Zonnecellen

Een goedkoop alternatief voor dure tuinverlichting is buitenverlichting op zonne energie. Deze lampen zijn vaak erg goedkoop in aanschaf en worden geleverd als bijvoorbeeld, kleine lantaarns of lampjes in de vorm van een keitje. Het loont de moeite om de aanbiedingen van bouwmarkten hiervoor in de gaten te houden.

Tips voor het aanleggen van tuinverlichting

Lage spanning (12 volt)

Bij een tuinverlichting set die werkt middels lage spanning wordt er gebruik gemaakt van een transformator. De transformator zet gevaarlijke netspanning om naar veilige laagspanning. Let bij de aanschaf van een transformator goed op of deze alleen geschikt is voor binnenmontage of ook voor buitenmontage. Indien je de lampen, kabels en andere toebehoren niet zelf wilt uitzoeken, dan is het aan te raden om een complete tuinverlichting set aan te schaffen.

Het aanleggen:

  1. Bereken de kabellengte door de afstand op te meten tussen de plaatsen waar de lampen worden geplaatst. Neem een klein beetje reserve op in de berekening. Probeer de lengte van de kabels te reduceren tot een minimale afstand. Des te langer de kabels, des te zwakker de buitenlampen zullen branden.
  2. Verberg de kabels in een geultje van zo'n 20 cm diep. De kabel is te beschermen door deze door een kunststof of metalen koker te trekken of door deze af te dekken met kabelbeschermers of een waarschuwingsnet.
  3. Sluit de lampen op de kabels aan. Plaats de transformator in de buurt van een stopcontact (wandcontactdoos). Lees voor het aansluiten de meegeleverde instructies.

Netspanning (230 volt)

Netspanning is levensgevaarlijk. Sluit alleen lampen en kabels aan als er geen spanning op het geheel staat (stekker uit het stopcontact). Zorg er ook voor dat niemand de spanning kan inschakelen als je aan het werk bent.

Het aanleggen:

  1. Bereken de kabellengte door de afstand op te meten tussen de plaatsen waar de tuinlampen worden geplaatst. Neem een klein beetje reserve op in de berekening.
  2. Als kabel mag men alleen gebruik maken van daarvoor bedoelde grondkabels (VVB). De kabels dienen in een geul van 60 cm diep te worden geplaatst en 80 cm diep als de kabel onder een pad of weg door gaat.Trek de kabel door een isolerende koker, dek heb af met een laagje grond en dek dat vervolgens af met waarschuwingsnet.
  3. Zorg dat je altijd met de daarvoor bedoelde materialen werkt en dat deze materialen, indien buiten gebruikt, vochtbestendig zijn. Sluit alles aan en hou je aan de voorschriften.

Het aanleggen van tuinverlichting op netspanning vereist kundigheid en kennis van zaken. Indien je hieraan twijfelt bij jezelf, dan doe je er zeker goed aan om een erkend installatiebedrijf in te huren.

Populair:

Tuinverlichting

tuinverlichting

Welke type tuinverlichting heb ik nodig?

Lees meer..

Tuinbeelden

tuinbeelden en ornamenten

Tuinornamenten in de tuin plaatsen.

Lees meer..

Tuinhuisjes

tuinhuisjes

Een rustieke plek voor tijdloze ontspanning.

Lees meer..